Novinář v popkultuře: Válka, kterou nevidíte

war-you-dont-see„Dnes máme 24 hodinové zpravodajství. Titulky se nikdy nezastaví. Války se nikdy nezastaví. Irák, Afghanistan, Palestina. Toto je film o válce, kterou nevidíte. O úloze médií v nenasytných válkách…“ John Pilger, autor dokumentu, novinář a režisér.

Film se zabývá otázkou míry zapojení novinářských společností na válkách a propagandě, která k tomu patří. Zapojuje výpovědi lidi, kteří se podíleli na tvoření zpráv v době, kdy začala válka v Iráku, Afghanistánu nebo Palestině. John Pilger se snaží lidem ukázat, že sdělovací prostředky kryjí a z velké části podporují hrůzné činy, které páchá vláda na jiných zemích.

Veřejné mínění a davový souhlas k válkám a konfliktům, to potřebovala vláda USA a Velké Británie pro vpád do Iráku. A právě sdělovací prostředky hrají hlavní v utváření souhlasu lidí, kteří sedí za televizními obrazovkami a přijímají zprávy. Pilger hovoří s mnoha zástupci velkých televizí, kteří v době válečných konfliktů mezi léty 2003 – 2010. Argumenty, které padají, ukazují akorát, že mnoho lidí si nejsou schopni přiznat, že spolupracovali s vládou, byť nevědomky, v utváření souhlasu ohledně válek. Na druhou stranu jsou ve filmu i lidé, kteří litují svých činů a otevřeně hovoří, že novináři mnohdy zatajují informace anebo je podávají neúplně.

Autor věnuje část dokumentu vysvětlení pojmu „embaned journalist“. Embaned je termín, který zastupuje jakési „vložení“ novináře k dané jednotce vojáků. Ti s nimi žijí, stěhují se a samozřejmě natáčí, co se děje. Film zobrazuje tzv. embened journalist, jako novináře, kteří podávají zprávy lidem jen o tom, co jim vojáci dovolí vidět. Armádní důstojníci, politikové, vláda nakonec rozhodují o tom, co smí novináři natočit a co lidé smí vidět.

Na rozdíl od nich, nezávislý žurnalisté jsou sami za sebe. Jezdí po zemi, kde je válka. Mluví s lidmi, kteří jsou oběti i přesto, že nám je zprávy ukazují jako nepřítele. Natáčí, fotí a mnohdy se musí bát o vlastní život i ze strany své vlády. Protože politikové nechtějí, aby lidé viděli pravdu. Nechtějí, abyste válku, která opravu je a probíhá, viděli.

Vláda se totiž snaží ospravedlnit zvěrstva, která páchají na nevinných lidech, jen kvůli jejich nenasytnosti. A právě veřejné mínění davový souhlas, jež mi jim dáme, na základě informací ze zpráv, je jim ospravedlněním.

Film Válka, kterou nevidíte na ČSFD.

Přidat komentář